De grote fases in de fysieke ontwikkeling van een zuigeling

Besteed vanaf de geboorte van je kind aandacht aan zijn groei, want dit is een essentieel onderdeel van de medische opvolging. Het is een indicator van de ontwikkeling en de evolutie die de hele kindertijd blijft duren.

De groei is ook een heel waardevolle maatstaf voor de algemene gezondheid: daar waar kleine onschuldige ziektes geen invloed op de groeicurve hebben, belemmeren ernstige chronische ziektes de groei altijd.
Uiteraard wordt de groei genetisch bepaald, maar ook de voeding en het milieu zijn bepalend. Elk kind ontwikkelt zich echter op zijn eigen tempo. Op eenzelfde leeftijd kunnen er grote verschillen zijn tussen kinderen en dat is niet abnormaal (vergelijk dus niet!); weet dat er normen zijn met gemiddelden en variaties op deze gemiddelden. De continuïteit en de vorm van de curve zijn belangrijker dan een cijfer. Je (kinder-)arts houdt al de metingen bij in een tabel die de referentiecurves voor de groei bevat. Schenk dus evenveel aandacht aan lengte en gewicht. Ook de hoofdomtrek is van belang, het geeft immers een indicatie van de hersenontwikkeling.