De ontwikkeling van de zintuigen

Voelen, horen, ruiken, proeven en tenslotte zien.  Je baby heeft vanaf zijn geboorte een enorm ontwikkelingspotentieel voor zintuiglijke waarnemingen. Elk zintuig zal op zijn eigen tempo ontwikkelen, maar op de leeftijd van 4 jaar is de essentie aanwezig.

Al in de buik ontwikkelt je toekomstige baby geavanceerde zintuiglijke waarnemingen:
- Hij ontdekt de tastzin door zich tegen de baarmoederwand te schuren of door de aanrakingen te voelen die je hem geeft via de buik. Na de geboorte zullen het huid op huid contact, de massages en de handelingen tijdens de verzorgingsmomenten dit zintuig verder doen ontwikkelen.
- Vanaf het derde trimester van de zwangerschap beginnen geur- en smaakzin te ontwikkelen. Je baby begint te proeven van het vruchtwater, wat er voor zorgt dat hij vanaf de geboorte bepaalde voedingsmiddelen die je tijdens je zwangerschap at, kan herkennen. Het gaat vooral om de uitgesproken smaken zoals bijvoorbeeld look, anijs, citrusvruchten en kruiden. De ontwikkeling van de smaakzin gaat verder na de geboorte, vooral als je borstvoeding geeft. Moedermelk geeft immers de smaak door van wat je eet.