Menu Zoeken

Alle aanbevelingen om de huid voor te bereiden

Aude Barré
Directrice R&D
Docteur en pharmacie

Hoe maak ik mijn huid klaar voor het zonnebaden ?

Start 3 weken voor je vertrek op vakantie met een gevarieerd dieet van groenten en fruit die een grote dosis bèta-caroteen en lycopeen bevatten. Dit zijn voor de hand liggende groenten en fruit zoals wortels, tomaten, watermeloen, abrikozen, rode paprika,... Deze producten zijn van nature rijk aan anti-oxydanten en bereiden zo je huid voor op blootstelling aan de zon en bieden bescherming tegen schadelijke stralingen. Plantaardige oliën zoals walnoten- en koolzaadolie, of soja- en visoliën (tonijn, sardientjes,zalm,...) zijn rijk aan Omega3. Deze beschermen uw huid tegen de uitdroging veroorzaakt door UV-stralen.

>Meet lazen

Hoe lang op voorhand maak je je huid zonneklaar?

Idealiter begin je hier een maand voor je vakantie mee. Gezond eten, voldoende hydrateren en goed scrubben. Drie adviezen die eigenlijk het hele jaar door gevolgd zouden moeten worden! Je huid zal je dankbaar zijn.

Wat is het verschil tussen een zelfbruiner en een bruinversneller?

Een zelfbruiner is een cosmetisch product dat een actief bestanddeel bevat dat de huid kleurt. Je wekt er als het ware een artificiële bruine kleur mee op. Het gebruikte molecuul is DHA (dihydroxy acetone). Een bruinversneller is een actief bestanddeel dat de hoeveelheid melanine in de opperhuid doet toenemen. Zo verschijnt er sneller een natuurlijke bruine teint. Door het effect van de UV-stralen bruint de huid vlugger.

Bruin ik sneller wanneer mijn huid voorbereid is?

Uiteraard! Je loopt ook makkelijker een marathon wanneer je lichaam voorbereid is. Bij zonnen komt dat op hetzelfde neer. Je bruine teint zal niet alleen sneller verschijnen, hij zal ook veel langer blijven.

Hoe lichter mijn huidtype, hoe meer ik me moet voorbereiden?

Dat klopt. Lichte huidtypes moeten waakzamer zijn omdat ze gevoeliger zijn voor de schadelijke effecten van de zon. De lichte huid kan tot verschillende huidtypes behoren: 0 (albino), 1 en 2. Deze types maken weinig phaemelanine aan, de stof die de huid beschermt tegen de schadelijke zonnestralen. Dit type melanine absorbeert de UV- en infraroodstralen. Ze absorbeert ook de vrije radicalen die giftig zijn en aan de basis liggen van de schadelijke gevolgen van de zon. Lichte huidtypes moeten dus dubbel zo goed oppassen bij blootstelling aan de zon!

  Bezig met laden...