Verschonen: Hoe word je een echte pro?

pediater

Dr Valleteau de Moulliac,
Kinderarts adviseur bij Laboratoires Sarbec

 

 

De huid van de billetjes van uw baby is een zeer kwetsbaar gebied. Ze is dun, zeer fragiel en onderhevig aan talrijke agressies zoals vochtigheid, urine, ontlasting, obstructie en wrijving door de luiers.

Verschonen: Hoe word je een echte pro?

Daarom krijgen zuigelingen gemakkelijk roodheid van de billetjes en irritaties in de plooien, wat algemeen bekend staat als « billenuitslag ». Drie op de vier kinderen onder de één jaar hebben vóór hun eerste verjaardag last van roodheid van de billetjes. Overmatig gebruik van antiseptica, het gebruik van agressieve producten of een lage frequentie van verschoningen zijn externe oorzaken van een billenuitslag.

Het is dus belangrijk om de verzorging perfect uit te voeren bij elke verschoning. In de eerste maanden kan dat wel 6 tot 10 keer per dag gebeuren. Idealiter wordt de baby voor de voeding verschoond om reflux te voorkomen, maar sommige baby's kunnen niet wachten, of maken bij elke voeding een poepluier: dan moet er na de voeding worden verschoond.

 

 

  • Het schoonmaken van de billetjes vereist een product dat rekening houdt met de specifieke eigenschappen van de babyhuid zodra de luier vuil is. Was altijd je handen voor en na het verschonen. Gebruik watten of een pluisvrij wattenschijfje. Micellair reinigingswater is voldoende als er alleen urine is. Als de billetjes vuiler zijn, gebruik dan beter een hydraterende reinigingsmelk. Verwijder grofweg de ontlasting die aan de huid kleeft met de vuile luier. Maak schoon van voren naar achteren en besteed extra aandacht aan de plooien aan beide kanten.
  • Daarna is het drogen heel belangrijk, vooral in de plooien waar maceratie vaak verantwoordelijk is voor irritaties. Je kunt daarna een beschermende crème in een dikke en egale laag aanbrengen om roodheid te voorkomen of te verzachten.
  • Op reis maak je de billetjes schoon met een watje gedrenkt in milde reinigingsmelk, spoel daarna na met een ander watje gedrenkt in water of een micellaire oplossing. Alcoholvrije doekjes worden ook steeds vaker gebruikt.
  • Profiteer van deze momenten, ook al zijn ze verplicht, om een band van verbondenheid met je baby te creëren. Let wel op: laat je kind nooit alleen op de commode.

Dr. Valleteau de Moulliac