De belangrijkste fasen van de lichamelijke ontwikkeling van de zuigeling

pediater

Dr Valleteau de Moulliac,
Kinderarts adviseur van de Laboratoria Sarbec

 

 

Vanaf de geboorte van uw kind, let onder andere op haar groei, want dat is een essentieel onderdeel van medische controle. Het is inderdaad een indicator voor de ontwikkeling, die doorgaat gedurende de hele kindertijd.

De belangrijkste fasen van de lichamelijke ontwikkeling van de zuigeling

Het is ook een zeer waardevolle indicator van haar algemene gezondheid: als de kleine, onschuldige kwaaltjes de groei niet belemmeren, hebben ernstige chronische ziekten altijd invloed op haar.

De groei hangt zeker af van de genetica, maar ook van voeding en omgeving. Maar let op, elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo, en op dezelfde leeftijd kunnen grote verschillen bestaan tussen kinderen, wat niet abnormaal is (dus vergelijk niet); weet dat er normen zijn met gemiddelden en variaties rond die gemiddelden. Meer dan een getal op een gegeven dag, is het de snelheid van de curve en de regelmaat ervan die telt. Uw arts noteert al deze metingen op de gezondheidskaart die de referentiecurves voor groei bevat. U moet net zo goed letten op haar lengte als op haar gewicht. Het toezicht op de schedelomtrek is ook belangrijk (het is een indicator voor de ontwikkeling van de hersenen).

De referentiepunten voor de lengte

Geboorte (op tijd) 50 cm
3 maanden 60 cm
9 maanden 70 cm
18 maanden 80 cm
2,5 jaar 90 cm
4 jaar 1 m

Zoals u ziet, is hij op 4-jarige leeftijd dubbel zo groot als bij de geboorte.

 

De referentiepunten voor het gewicht

Geboorte (op tijd) 3 kg
3 maanden 5 tot 6 kg
6 maanden 6 tot 8 kg
9 maanden 7 tot 9 kg
1 jaar 8 tot 10 kg

Vanaf 1 jaar verloopt de gewichtscurve zeer regelmatig: het kind komt gemiddeld 2 kilo per jaar aan, zodat het weegt:

  • van 11 tot 12 kg op 2 jaar
  • van 13 tot 14 kg op 3 jaar
  • van 15 tot 16 kg op 4 jaar

 

De referentiepunten voor de schedelomtrek

Geboorte 35 cm
3 maanden 40 cm
9 maanden 45 cm
3 jaar 50 cm

Na 3 jaar groeit de schedelomtrek nog maar heel langzaam en bereikt gemiddeld 57 centimeter op volwassen leeftijd. Dit maakt een belangrijk feit van de ontwikkeling duidelijk: het grootste deel van de hersenontwikkeling vindt plaats in de eerste drie levensjaren.

 

Melktanden

  • De eerste tanden verschijnen tussen de geboorte en 1 jaar. Gemiddeld komt de eerste tand door rond 6 maanden, maar sommige kinderen (dat is zeldzaam) hebben bij de geboorte al een of twee tanden, terwijl anderen hun eerste tand pas op 1 jaar krijgen: dit heeft geen bijzondere betekenis, en denk vooral niet dat er een verband is tussen de leeftijd van de eerste tand en de vroegrijpheid van een kind.
  • De volgorde waarin de tanden doorkomen is ook niet altijd hetzelfde. Gewoonlijk verschijnen eerst de onderste centrale snijtanden, daarna de bovenste centrale snijtanden, gevolgd door de laterale snijtanden. In het algemeen heeft het kind op 1 jaar 8 tanden. Rond 18 maanden verschijnen de eerste melkkiezen (premolaren); rond 2 jaar de hoektanden, die tussen de snijtanden en de kiezen komen, en na 2 jaar komen de tweede melkkiezen erbij, zodat het melkgebit uit 20 tanden bestaat: per kaak 4 snijtanden, 2 hoektanden, 4 premolaren.

Dr. Valleteau de Moulliac