Welke tips om je baby in bed te leggen en hem te helpen in slaap te vallen?
”
Natuurlijk hangt alles af van de leeftijd van de baby en de omstandigheden.
Maar één ding is fundamenteel:
Het moet leuk zijn voor hem om dat moment van in slaap vallen te ervaren en het liefst in zijn eigen bed, zodat hij dit natuurlijke proces (en de onmisbare behoefte aan slaap) accepteert om jou te verlaten. Maar ook dat jij accepteert om afscheid te nemen.”
- Het is belangrijk dat je baby zich veilig voelt, rustig in slaap valt, dat je zijn slaapritme respecteert (dat verschilt per leeftijd en per baby) en zo een slaapritueel opbouwt.
- Dit ritueel moet onveranderlijk zijn: elke avond op hetzelfde tijdstip, zodat het voor hem een geruststellend, kalm, teder en liefdevol herkenningspunt wordt dat hem laat weten dat het tijd is om te gaan slapen. Dit ritueel bestaat uit een vertrouwde en geruststellende omgeving (zijn bedje, zijn kamer die ’s nachts afgeschermd is van lawaai en licht), een verhaaltje, een knuffel, muziek, een vertrouwd voorwerp (“knuffeldoekje”), geheimpjes of vertrouwelijke momentjes, alles is goed zolang het hem niet opwindt en niet uren duurt… Je moet grenzen stellen (vooral na 6 maanden)… anders is het de deur open voor alle grillen!!!
- Als je hem wiegt om in slaap te vallen, leg hem dan in bed zodra hij begint weg te dommelen (hij moet in zijn eigen bed in slaap vallen) en verlaat de kamer voordat hij helemaal slaapt.
- En als hij je terugroept, wees geruststellend met kalmte maar ook met vastberadenheid. Ga niet mee in een vicieuze cirkel. Ga niet meteen naar hem toe bij het minste huiltje nadat hij in slaap is gevallen. Geef hem de tijd om zelf weer in slaap te vallen. Geef niet toe aan de fles om hem te helpen weer in slaap te vallen…
- Probeer hem niet in slaap te krijgen als hij opgewonden is (geen wilde spelletjes voor het slapengaan), nerveus is of midden in een slaapcyclus zit… kortom, als hij er niet klaar voor is.
- Leer de kleine signalen van vermoeidheid herkennen (geeuwen, aan het oor of de ogen wrijven, soms zelfs huilen…) die aangeven dat hij slaap nodig heeft, vooral als familietensions, een reis, een tijdsverschil of een verandering in het levensritme (crèche) zijn slaap verstoren.
- Schaf het (de) dutje(s) niet af om hem beter te laten slapen. Dat kan juist het tegenovergestelde effect hebben.
De kwaliteit van het inslapen en dus van de slaap wordt, zoals altijd, aangeleerd met rustige en liefdevolle vastberadenheid.