Is de babyhuid gevoeliger in de winter?
De huid speelt een essentiële beschermende rol tegen de daling van de buitentemperatuur door het voorkomen van afkoeling van het lichaam. Contact met koude op de huid kan afhankelijk van de persoon en de thermische omstandigheden meer of minder ernstige gevolgen hebben. De winter komt eraan en de temperatuur daalt: koude is onder onze controle een normale component van de winter, hoewel we in een gematigd klimaat leven. De huid van je baby, die dunner en kwetsbaarder is, is daarom bijzonder gevoelig.
Koelte en wind veroorzaken een vertraging van de bloedcirculatie in de huid (om de warmte in het lichaam te behouden) en een afname van de hydrolipidenfilm die de huid bedekt. De huid kan daardoor uitdrogen en een droge en meer of minder ruwe uitstraling krijgen; vooral de onbedekte delen zoals het gezicht (en vooral de lippen) en de handen, die vaak de eerste slachtoffers zijn van deze uitdroging. Plotse en frequente temperatuurschommelingen (binnenhuis, buiten, auto, etc.) dragen hier ook aan bij.
Er kunnen zelfs winterhanden ontstaan aan de vingers, tenen, maar ook aan de neus en oren bij niet al te strenge (8/10°) maar vochtige kou, vooral aan het begin van de winter. In het begin is het een felrode vlek die geleidelijk dikker wordt en een paarsachtige kleur krijgt. Opwarmen veroorzaakt pijn of jeuk. Winterhanden genezen spontaan binnen drie weken, maar keren vaak elk jaar terug.
Het voortdurend schuren van de huid van de baby door de verschillende lagen kleding die u gebruikt om hem tegen de kou te beschermen, kan de huid ook irriteren.
Houd rekening met al deze situaties om de huid van uw kind in de winter te beschermen.