Wat zijn de belangrijkste mijlpalen in de motorische ontwikkeling van je baby? (0-6 maanden)

pediater

Dr Valleteau de Moulliac,
Pediater adviseur van Laboratoria Sarbec

Wat zijn de belangrijkste mijlpalen in de motorische ontwikkeling van je baby? (0-6 maanden)

Hier zijn de belangrijkste stappen in de motorische ontwikkeling van je baby vanaf de geboorte tot 6 maanden

  • Bij de geboorte houdt hij zijn hoofd niet vast en zijn bewegingen zijn vooral reflexmatig en onwillekeurig (archetypische reflexen): automatische lopen, grijpreflex (grasping) van de handen. Je baby drukt sterk op je vingers die in elke hand geplaatst zijn, zodat je hem in een zittende positie kunt tillen; zuigreflex dat essentieel is zodat hij zich kan voeden.
  • In de tweede maand begint hij zijn hoofd op te tillen en beweegt zijn armen en benen ongeordend om zijn plezier uit te drukken.
  • Op 3 maanden: verdwijnen de reflexmatige bewegingen (wat essentieel is) en maken plaats voor een begin van meer of minder gecontroleerde vrijwillige bewegingen. Hij houdt zijn hoofd in een zittende positie en volgt met zijn blik terwijl hij zijn hoofd en ogen draait.

  • op 4 maanden : het hoofdje recht houden en het volgen met de ogen zijn volledig verworven. Hij kan beginnen rollen van de rug naar de zij; hij ontdekt zijn handjes en kijkt ernaar terwijl hij ze beweegt; dit zijn de eerste tekenen van bewuste grijpreflex.
  • op 5 maanden : hij trappelt met de beentjes. Hij leert en ontwikkelt het bewust grijpen van voorwerpen die hij tegen iets slaat, schudt of naar zijn mond brengt. Hij kan zich omdraaien of rollen op zijn rug om jouw bewegingen te volgen.
  • op 6 maanden : hij zit rechtop met steun in de rug. Hij kan zelfstandig van liggend op de rug naar buikligging gaan. Hij speelt met zijn voetjes als hij op zijn rug ligt en steekt ze graag in zijn mond. Op de buik, op de verzorgingstafel of op het speelkleed, kan hij op zijn onderarmen steunen en zijn hoofd en bovenrug optillen. Zo kan hij van buik naar rug rollen. In staande positie begint hij zich op te trekken of zelfs te springen, wat belangrijke voorbereidingen zijn op het lopen. Hij grijpt voorwerpen met de handpalm en begint ze van de ene naar de andere hand over te geven.

 

Let op, elke baby is uniek en deze ontwikkelingen verschillen van kind tot kind en verlopen sneller of trager. Elke baby ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. De mentale en psychische ontwikkeling (intellectueel, emotioneel, zintuiglijk en gedragsmatig) verloopt parallel aan de motorische ontwikkeling en zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. 

Dr. Valleteau de Moulliac