Hoe kan je bijdragen aan de ontwikkeling van je baby?
Het is een vraag die je jezelf stelt zoals de grote meerderheid van de ouders. Maar het is moeilijk om in een paar woorden te antwoorden.
Weet eerst dat je baby geen inerte, vegetatieve, niet reagerende wezen is, maar dat hij juist geboren wordt met enorme vaardigheden die zich geleidelijk ontwikkelen in de loop van de tijd (dat is de psychomotorische ontwikkeling) met een onwrikbare maar verschillende chronologie van kind tot kind (geen vergelijking). Deze vaardigheden, die gestimuleerd moeten worden, zijn vooral gebaseerd op de vijf zintuigen die hij heeft: aanraking, gehoor, smaak, zicht en reuk (sommigen zijn al aanwezig in de baarmoeder). Door deze zintuigen te stimuleren, draag je het beste bij aan de ontwaking van je kind met alle genegenheid die je kunt geven, zelfs als de eerste 6 maanden de plaats van zijn moeder overheerst.
- Vanaf de geboorte moet je tegen je kind praten met een zachte, rustgevende toon: ook al begrijpt hij de woorden niet, hij begrijpt je bedoelingen. De modulaties van je stem en de veranderingen in toon, zelfs een beetje overdreven, trekken zijn aandacht en laten hem reageren. Profiteer van alle dagelijkse handelingen om uit te leggen wat je doet, maar zing ook of laat hem naar muziek luisteren.
- Voor het zicht: bied hem snel voorwerpen met felle kleuren aan om zijn blik te trekken en zijn interesse te wekken.
- De reukzin ontwikkelt zich heel snel (bij de geboorte is je baby al aangetrokken door je borst). Hij herkent heel snel jouw geur, maar confronteer hem niet met onaangename geuren of te sterke parfums.
- De tastzin is een belangrijk zintuig. Huid-op-huidcontact vanaf de geboorte bewijst dit en versterkt het. Het bad en de massage van je baby dragen hieraan bij. Geef hem snel zachte of ruwe materialen (knuffels) om te voelen en wees niet zuinig met strelingen en knuffels.
- De smaak ontwikkelt zich met borstvoeding en daarna met de introductie van vaste voeding.
Aarzel niet om aangepaste ontwikkelingsspeeltjes te gebruiken die geschikt zijn voor de leeftijd en vaak heel goed ontworpen zijn, maar in het begin zijn er geen ingewikkelde speeltjes nodig. De beste spelletjes zijn vaak gewone voorwerpen. Speeltapijten die verschillende visuele, tactiele of auditieve activiteiten aanbieden, worden veel gebruikt.
Let er echter op dat je hem niet wilt veranderen in een superheld. Overstimulatie kan zeer nadelige effecten hebben, zelfs op zijn slaap. Overlaad het kind niet met speelgoed of activiteiten. Geef hem ook de vrijheid om zelf te ontdekken en te experimenteren.
Stimuleer je baby door zijn zintuigen te ontwikkelen, maar let op voor overdaad!