Hoe luieruitslag voorkomen en behandelen?
Je baby krijgt waarschijnlijk op een dag of anderzijds luieruitslag of irriterende dermatitis van het zitvlak, ondanks alle huidverzorgingsproducten die je hem kunt geven. De huid van een baby is namelijk zeer kwetsbaar en op het zitvlak zorgt de afsluiting door luiers (zelfs van uitstekende kwaliteit), het herhaald contact van zijn huid met ontlasting en urine, die vaak voorkomen door fysiologische incontinentie (soms wel 10 tot 15 stoelgang of plasbeurten per dag), voor maceratie in deze vochtige omgeving; een gevaarlijke factor voor irritaties, versterkt door de liggende positie, wrijving en soms te frequente verzorging met ongeschikte producten.
Tandjes krijgen en veranderingen in het dieet worden vaak zonder bewijs als oorzaak aangewezen: de meest voorkomende vorm is de luieruitslag op de convexe zones, ook wel W-vorm genoemd. Dit is een felrode letsel dat de convexe delen van de billetjes aantast, maar de plooien spaart (waardoor een W-vorm ontstaat), en zich kan uitbreiden naar het schaamgebied en het bovenste deel van de dijen.
Preventie berust op een perfecte verzorging bij elke verschoning. De reiniging van de billetjes vereist een product dat rekening houdt met de specifieke kenmerken van de babyhuid zodra de luier vuil is. Een micellaire reinigingswater is voldoende als er alleen urine is. Als de billetjes vuiler zijn, gebruik dan beter een hydraterende reinigingsmelk (of kalkolie-liniment: te bespreken) die hypoallergeen is en een neutrale pH heeft. Reinig van voor naar achter en besteed extra aandacht aan de plooien aan beide kanten. Daarna moet je zo goed mogelijk drogen. Je kunt tenslotte een beschermende crème in een dikke, egale laag aanbrengen om roodheid te voorkomen of te verzachten.
De behandeling berust op eenvoudige hygiëneregels: voorkomen van maceratie en irritatie. Was de billetjes met een milde reiniger (syndet of reinigingsolie), goed afspoelen met lauw water, en droogdeppen zonder te wrijven. Voorkom maceratie door vaak te reinigen. De billetjes aan de lucht laten drogen is ideaal, maar zelden haalbaar. Gebruik anders absorberende luiers of katoenen luiers, die minder agressief zijn, met minstens acht verschoningen per dag. Beschermende crèmes op basis van zink en/of koper zijn nuttig om de huid te beschermen tegen ontlasting en vocht wanneer de letsels beginnen te drogen.
Vermijd altijd talkpoeder.
Normaal gezien zouden de huidletsels snel moeten verbeteren. Zo niet, raadpleeg dan uw arts om te controleren of er sprake is van een bijkomende infectie.