De specifieke kenmerken van de babyhuid

pediater

Dr Valleteau de Moulliac,
Kinderarts advies van Laboratoria Sarbec

 

 

Bij de geboorte kan de huid bedekt zijn met een vetlaag, wit, geelachtig, die vooral bij prematuren groter is. Dit is het vernix caseosa, dat vooral in de plooien aanwezig is en de huid beschermt. Het verdwijnt snel, natuurlijk, maar ook door de opeenvolgende verzorgingen.

De specifieke kenmerken van de babyhuid

Uw pasgeborene kan u « harig » lijken. Vaak bedekt een fijn donsje de schouders, de rug, het voorhoofd, de dijen. Dit is de lanugo, dat meestal binnen enkele dagen verdwijnt.

Uw baby kan « schilferen ». Dit is normaal gedurende de eerste vijftien dagen, vooral in de plooien en aan de extremiteiten (handen en voeten). Deze huidafschilfering is groter als uw baby prematuur is geboren. Spreek dus niet meteen over een « droge huid ».

De huid van uw baby (volledig ontwikkeld) lijkt erg op die van een volwassene. Ze heeft echter enkele kenmerken die u moet kennen, omdat dit invloed heeft op de verzorging die u hem moet geven.

Ze is veel dunner, vooral op de billen, het zitvlak en het gezicht.

 

 

  • De huid is veel fragieler, veel minder behaard en dus minder beschermend.
  • Ze is meer doorlaatbaar omdat de verbindingen tussen de cellen losser zijn.
  • Ze is veel gevoeliger voor de zon omdat ze erg licht is: de werking van de cellen die beschermen tegen UV-straling (de melanocyten) komt veel later op gang.
  • Ze kan haar rol als volwassen huid nog niet perfect vervullen omdat nog niet al haar functies optimaal zijn: zoals de barrièrefunctie, het zweten, de temperatuurregeling, de antimicrobiële verdediging. De immunologische rijpheid verschijnt pas rond 9 maanden.
  • De huid is dus bijzonder gevoelig voor bepaalde specifieke agressies bij baby’s: deze agressies houden verband met incontinentie (uw baby kan zijn ontlasting en urine nog niet controleren), met frequente regurgitaties en met het weken in de huidplooien. Luiers in het bijzonder (ook al wordt hun kwaliteit steeds beter) creëren een afgesloten en vochtig milieu dat zorgt voor langdurig contact tussen de huid van de billetjes en de ontlasting en urine, en bevordert de groei van microben. Bovendien verhoogt de occlusie de opname van stoffen die op de huid van de billen en het scrotum worden aangebracht met een factor 10, wat het infectierisico vergroot. Ook de liggende houding bevordert wrijving door kleding en lakens, waardoor de huid in de plooien kwetsbaarder wordt. Tot slot kunnen herhaald schoonmaken de huid uitdrogen.
  • Daarom moet u zorgvuldige, strikte en frequente verzorging geven aan de billetjes (verschonen) met producten die aangepast zijn aan de specifieke kenmerken van de babyhuid. Besteed bijzondere aandacht aan de stoffen die op de huid worden aangebracht en aan de frequentie van gebruik om elk risico op toxiciteit, irritatie en sensibilisatie te vermijden.

Dr. Valleteau de Moulliac