Waarom wordt een baby ’s nachts wakker?

pediater

Dr Valleteau de Moulliac,
Kinderarts advies van Laboratoires Sarbec

Waarom wordt een baby ’s nachts wakker?

Een pasgeborene doorloopt verschillende soorten slaap: slaperigheid (état tussen wakker zijn en slapen), rustige slaap, onrustige slaap (in dit geval is het gezicht expressief, bewegen de ogen onder de oogleden). Over het algemeen, tijdens een slaapperiode van 3 tot 4 uur, wisselen de fasen van onrustige slaap en diepe slaap zich 2 tot 3 keer af bij een baby die goed heeft gegeten. Als zijn slaap onrustig is, frunnikt de baby, glimlacht en huilt soms. Dit is normaal, het is niet nodig om hem wakker te maken! Maar als hij echt wakker is en honger heeft, zal hij met heel zijn lichaam bewegen en grote ogen hebben.

Het dag-nachtritme ontwikkelt zich normaal en vanzelf vóór de leeftijd van 6 maanden, vaak rond 4 maanden, met een grote variabiliteit van het ene kind tot het andere, aangezien sommige zuigelingen het al vanaf de 3e of 4e week kunnen verwerven. Tot ongeveer 4 maanden (soms 6) is het dus normaal dat een baby ’s nachts wakker wordt om zijn honger te stillen.

Na 6 maanden slapen de meeste zuigelingen 8 tot 12 uur per nacht met 3 dutjes. Het dutje vóór het avondeten verdwijnt rond 9 maanden. De slaap wordt dan niet langer alleen bepaald door puur instinctieve oorzaken (honger, verzadiging: let dus op met de fles melk of het aanleggen aan de borst om het makkelijker te maken), maar door de geleidelijke ontdekking van de buitenwereld en in het bijzonder van de moeder, die op 9 maanden wordt gezien als een volwaardig persoon van wie het kind afhankelijk is en van wie de scheiding een bron van onzekerheid en angst is. Vanaf dat moment worden alle omgevingsfactoren steeds belangrijker. Deze periode wordt gekenmerkt door inslaapproblemen die leiden tot slaaprituelen die u moet kennen en respecteren.

Al deze omgevingsfactoren kunnen dus zijn nachtrust verstoren: ziektes, opvoedingsfouten, relationele problemen, familiale of professionele spanningen, drukte/geluid, te hoge of te lage temperatuur, maar dat is… een ander verhaal!!!

Vergeet echter niet dat uw baby die ’s nachts “wakker wordt” tussen twee slaapfasen kan zitten en probeert weer in slaap te vallen. Laat hem dan een paar minuten huilen (dat is helemaal niet gevaarlijk) om te zien of hij zelf weer in slaap valt. Zo niet, stel hem gerust door tegen hem te praten of hem te strelen. Maar vermijd vooral om hem te voeden of uit bed te halen. Dan loopt u het risico hem echt wakker te maken… en dan wordt het moeilijk om hem weer in slaap te krijgen, vooral als het een gewoonte wordt!

Dr. Valleteau de Moulliac