Waarom is blootstelling aan de zon gevaarlijk voor de gevoelige babyhuid?
De zon is soms een vriend, maar vooral bij baby’s met een heel kwetsbare, dunne huid die nog niet genoeg melanine kan aanmaken (geproduceerd door de melanocyten in de oppervlakkige huidlaag), een pigment dat afhankelijk van het huidtype meer of minder aanwezig is en dat dient om de huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon (UVA- en UVB-stralen).
Elk individu beschikt vanaf de geboorte over een “zonnekapitaal”: dit is de maximale blootstellingstijd aan de zon die men gedurende het hele leven mag hebben. Afhankelijk van het huidtype (fototype) zijn de risico’s op verbranding (zonnebrand), maar ook op vroegtijdige huidveroudering en kanker (carcinoom en melanoom) zeer verschillend. Daarom moet u vermijden uw baby aan de zon bloot te stellen, behalve minder dan 5 minuten per dag, en let op de weerkaatsing. En zelfs als het waar is dat 5 minuten blootstelling van handen, voeten en gezicht voldoende is om de nodige vitamine D op te slaan, weet dan dat u hem of haar deze vitamine ook dagelijks via orale weg geeft. Regel om te respecteren: geen directe blootstelling aan de zon voor baby’s jonger dan 1 jaar.
Het is ook belangrijk om de blootstellingsregels volgens de leeftijd te respecteren en de huid te beschermen met aangepaste kleding en zonnecrèmes.
Let op, de huid van uw baby houdt niet van de zon!