Waarom is het belangrijk om de gevoelige huid van je baby tegen de zon te beschermen? Wat is zijn zonnekapitaal?
Het is belangrijk te weten dat de huid van een baby niet over de nodige elementen beschikt om zich tegen de zon te beschermen: de melanocyten, die hiervoor verantwoordelijk zijn, verschijnen pas later.
Bovendien beschikt elke persoon vanaf de geboorte over een « zonnekapitaal»: dit is de maximale blootstellingsduur waartoe hij recht heeft gedurende zijn hele leven, variërend van 50.000 uur voor lichte huidtypen tot 150.000 uur voor mensen met een gebruinde of gekleurde huid. Dus, afhankelijk van het huidtype (fototype), zijn de risico’s op verbranding (zonneslag), maar ook op vroegtijdige huidveroudering en kanker, heel verschillend.
Toch worden kinderen steeds vroeger en vaker aan de zon blootgesteld. Maar niet elk kind is even gevoelig voor de zon. Daarom moet je er alles aan doen om het zonnekapitaal van jouw kind te beschermen.
De gouden regels :
- Een kind jonger dan 3 jaar mag nooit rechtstreeks aan de zon worden blootgesteld, zelfs niet bij bewolkt weer (UV-stralen gaan door de wolken en zelfs door een parasol). Let ook op weerkaatsing: water, zand, sneeuw, hoogte, zwemmen, enz.
- Kledingbescherming is essentieel (er bestaan steeds meer aangepaste, donkere kledij gemaakt van specifieke anti-UVA stoffen), zet een hoed met brede rand op die het gezicht, de nek en de hals bedekt en geef je baby een goed aansluitende zonnebril met UVA- en UVB-bescherming, aangepast aan zijn of haar maat.
- Bescherm ook de onbedekte huid met aangepaste cosmetica; er zijn heel wat merken op de markt. Je arts kan je adviseren. Maar ongeacht de vorm moeten ze beschermen tegen UVA en UVB, een hoge beschermingsfactor hebben, hypoallergeen zijn, water- en zweetbestendig zijn. Ze moeten vaak opnieuw worden aangebracht.
Stel je baby tot 3 jaar nooit rechtstreeks bloot aan de zon, bescherm zijn of haar huid zorgvuldig, zelfs bij indirecte blootstelling (weerkaatsing) en denk daarom goed na over je vakantiebestemming.