Winterkwaaltjes: hoe het risico verkleinen?
De 'winter en aankomst en met hem de gebruikelijke rij van ziekten waarvan we allemaal meer of minder slachtoffer zijn, maar vooral de kleine, kwetsbare zuigelingen (hun immuunsysteem is nog niet volledig ontwikkeld).
Hoe kunnen we dan proberen verkoudheden, rhinofaryngitis, oorontstekingen, bronchiolitis, gastro-enteritis te vermijden... gelukkig onschuldig maar verontrustend. Hier zijn enkele tips:
- Was je handen met water en zeep gedurende minstens dertig seconden telkens wanneer je voor je baby zorgt... maar ook bij het verlaten van het toilet. Dwing dit af bij iedereen die voor hem zorgt of hem in de armen neemt. Reinig ook regelmatig de knuffels en speelgoed... Het is echter niet nodig om het hele huis te desinfecteren met chloor!
- Als iemand in het gezin of jijzelf verkouden bent of een andere ziekte hebt, vermijd dan kusjes op het gezicht of de handen van je kleintje. Het is frustrerend, maar het is voor zijn of haar welzijn. Het dragen van een mondmasker, zoals aanbevolen door de overheid, is zeker nuttig maar is nog niet echt ingeburgerd.
- Vermijd zoveel mogelijk drukke plaatsen (en dus besmettingsgevaar) met je baby. De bus, de metro, grote winkels zijn echte broeihaarden… en van weinig belang voor een zuigeling.
- Aarzel niet om samen naar buiten te gaan voor een wandeling in het park, het bos of een openbare tuin, zelfs als het koud is. Een baby hoeft niet onder een stolp te leven, en een wandeling in de frisse lucht is heel verkwikkend… op voorwaarde dat hij of zij goed aangekleed is.
- Verlucht zijn of haar kamer regelmatig elke dag, zelfs meerdere keren per dag om de lucht te zuiveren. Oververhit de kamer niet: 19/20 °C is ruim voldoende.
- Denk eraan om hem of haar binnen thuis, in de auto of in winkels uit te kleden… net zoals je dat voor jezelf doet. Kleine kinderen zijn binnen vaak te warm aangekleed en krijgen het koud als ze naar buiten gaan. Ze houden niet van plotse temperatuurschommelingen.
- Was regelmatig zijn of haar neus met fysiologisch serum, vooral als hij of zij verkouden is.
- Vermijd elke vorm van passief roken of vervuiling, want dat zijn allemaal verergerende factoren.
- Bied een evenwichtige voeding aan, rijk aan ijzer, vitamine C en een regelmatige inname van vitamine D, die helpen om zich te verdedigen.
- Het is vaak niet eenvoudig of zelfs onmogelijk, maar als het kan, geef dan de voorkeur aan opvangvormen bij een onthaalouder of bij jou thuis. Groepsopvang (crèches, kinderopvang) zijn vaak echte broeihaarden van microben.
- Laat jezelf en de omgeving vaccineren tegen de griep, vooral als je baby jonger is dan 6 maanden en zeker als hij of zij te vroeg geboren is.
Natuurlijk zal dit alleen het risico beperken, want al deze ziektes zijn vaak onvermijdelijk maar noodzakelijk voor de ontwikkeling van zijn of haar immuniteit en gelukkig meestal onschuldig.